Terug

Hoe het begon
Circle Percussion, in 1973 opgericht door Michael de Roo onder de naam ‘Circle Ensemble’, staat sinds 2002 onder leiding van zakelijk -en artistiek directeur Erwin Oudshoorn. Het gezelschap werd vernoemd naar het eerste stuk dat werd uitgevoerd, ‘Circles’ van de Italiaanse componist Luciano Berio. Met deze uitvoering won het ensemble in 1974 een belangrijke prijs tijdens het internationale Gaudeamus Concours. Zo bepaalde het ensemble haar richtlijnen voor de toekomst: kwalitatief hoogwaardige uitvoeringen van hedendaagse muziek met een centrale rol voor slagwerk.
Erwin en Michael

Erwin Oudshoorn en Michael de Roo
Den Haag 2011

De ontwikkeling
Een belangrijke ontwikkeling van het ensemble kwam voort uit de kennismaking met het visueel en muzikaal spectaculaire Japanse slagwerk. Dit resulteerde in het eerste concert dat ooit werd uitgevoerd op Japans instrumentarium door niet Japanse percussionisten (Holland Festival 1983).

In 1984 organiseerde het ensemble een Nederlandse tournee waarbij de fameuze Japanse slagwerkgroep KODO te gast was. Tijdens deze tournee werd door beide groepen de specifieke kwaliteiten van het westerse en Japanse slagwerk gecombineerd. Circle bouwde in deze tijd een eigen Japans slagwerkinstrumentarium op, waarvan met name de ‘Okedo O Daiko’ zeer bijzonder te noemen is. Deze trommel is speciaal voor Circle Percussion gebouwd en heeft een afmeting van 2,55 mtr lang bij 1,95 mtr in doorsnee.

Een ander hoogtepunt voor het ensemble bestond uit een ruim 5 weken durende tournee door Japan op uitnodiging van het “Tokio Summer Festival” (1987).

De brand van ’88
1988 was het jaar van de grote brand in de dependance van het Utrechts Conservatorium aan de Mariaplaats in Utrecht. Op 12 maart van dat jaar werd dit historische gebouw en daarmee het instrumentarium van het Circle Ensemble vrijwel volledig door brand verwoest. Dankzij een benefietconcert, waarin de medewerking werd verleend door Jasper van ’t Hof en Slagerij van Kampen, en door de gulle giften van het Prins Bernhard Cultuurfonds kon de collectie bijzondere slagwerkinstrumenten weer worden opgebouwd. Men spreekt bij Circle Percussion tot op de dag van vandaag over ‘voor’ en ‘na’ de brand…

Circle Ensemble - jaren '80 014 B&W met rand

Michael de Roo speelt op de speciaal voor het Circle Ensemble gebouwde Okedo O Daiko.
Deze immense Taiko kwam door alert reageren van roadies en brandweer als enige Japanse trommel uit de allesverzengende vuurzee.

Samenwerking
In datzelfde jaar werd het gezelschap uitgenodigd door het Nederlands Dans Theater om deel te nemen aan de uitvoering van het inmiddels wereldberoemde ballet ‘Kaguyahime’ van de choreograaf Jiri Kylian.

Circle Ensemble 20 mei 1988 JPEG B&W met rand

20 mei 1988
De cast van Kaguyahime, met de Japanse gastspeler en leraar Katsuji Kondo van KODO

Naast de samenwerking met het Nederlands Dans Theater heeft het ensemble een grote rol gespeeld in diverse andere belangrijke producties. Zo werden diverse concerten gegeven in o.a. Japan, Israël, Argentinië, Amerika, gedurende de World Expo in Sevilla (Spanje) en in Bremen (Duitsland) alwaar concerten werden gegeven in het kader van de viering van de eerste ‘Tag der Deutsche Einheid’ (ter herinnering aan de val van de Berlijnse muur).

Ook tijdens het jubileumjaar van de 100ste Olympische spelen van 1996 in Atlanta was Circle Percussion actief, zowel met het Nederlands Danstheater in het kader van de uitvoering van Kaguyahime tijdens het Olympic Arts festival, als met de theatervoorstelling ‘Drums of the World’.

Circle Percussion maakte in 1996 in samenwerking met Anumadutchi de theatershow ‘Drums of the World’. Deze succesvolle theatervoorstelling, die in verschillende versies zo’n 250 keer wereldwijd werd uitgevoerd, was een trendsetters op het gebied van slagwerkvoorstellingen. Dit was het startpunt voor een succesvolle carrière in het theater.

Circle Percussion - Drums of the World 1996 010

v.l.n.r. John May, Janwillem Van Der Poll, Erwin Oudshoorn en Gijsbert Zwart in de voorstelling ‘Drums of the World’ (1996).

Met de uitvoering van ‘Drums of the World’ en de samenwerking met het lokale Taiko trio ‘Honoo Daiko’ tijdens de Extasia 97′ in Japan, behoorde het ensemble tot de absolute hoogtepunten van de avond.

India, Zuid Afrika, Qatar, New York, Dubai…
Door de jaren heen bespeelde Circle Percussion vele grote wereldpodia. In India tijdens de openings-act van de CLT20 Champions League Cricket voor 275 miljoen tv kijkers. In Qatar met kunstenaar Norman Perryman met de prachtige productie ‘Kinetic Painting’ en op vele festivals en evenementen in o.a. New York, Buenos Aires, Los Angeles, Dubai, Londen, Sevilla, Tel Aviv, Madrid, Valencia en GrahamsTown (Zuid Afrika).

Kinetic History website 2013 3 Kinetic History website 2013 2

Kinetic Painting met Norman Perryman

Sinds 1996 begeeft Circle Percussion zich in het theater. Vele voorstellingen zijn voorbij gekomen:

Seizoen ’96/’97 – ’97/’98: Drums of the World
Seizoen ’98/’99 – ’99/’00: Drums of the World; De Jubileumvoorstelling
Seizoen ’98/’99: The Rhythm of Life
Seizoen ’99/’00: Kinetic Painting
Seizoen ’00/’01 – ’01/’02: Drumtracks
Seizoen ’02/’03 – ’03/’04: Drums of the World, Special Edition
Seizoen ’04/’05: Drums of the World, Super Special
Seizoen ’05/’06 – ’06/’07: Drums of the World, The Wild Edition en ‘Tuitende Oren’ (kindertheater)
Seizoen ’07/’08 – ’09/’10: Drums of the World.4 en ‘Tuitende Oren’
Seizoen ’10/’11 – ’11/’12: Down to Earth!
Seizoen ’12/’13 – ’14/’15: Big! Men! Drums!
Seizoen ’14/’15 – ’15/’16: CRASH TEST DRUMMERS!
Seizoen ’15/’16 – ’16/’17: Bang That Drum

Terug