Terug

De geschiedenis van de taiko

Eeuwenlang is de Japanse drum, de taiko, een onmisbaar instrument geweest in het Japanse leven en de cultuur. De interesse voor dit instrument nam echter rond het midden van het Meiji-tijdperk (1868 – 1912) sterk af. Gelukkig geniet het traditionele slagwerk sinds tientallen jaren weer grote populariteit in Japan, waar nu groepen als Kodo, en eerder Ondekoza, hoogtij vieren.

De Japanse drum werd reeds in de oudheid gebruikt voor het jagen, communiceren, het lokken of afschrikken van wilde dieren en voor het aanmoedigen van soldaten in het gevecht. De drum werd ook bespeeld door gewone burgers om festiviteiten luister bij te zetten. Zelfs tot vandaag de dag hebben drums in Japan nog diverse functies.

Rond 1965 ontwikkelde Tagayasu Den een nieuwe manier van spelen op de traditionele Japanse instrumenten. Daarbij ging het hem in eerste instantie niet om de muziek. Hij stichtte een commune met hoofdzakelijk jonge mensen, waar grote fysieke en mentale discipline heerste.

Jarenlang hebben de spelers van Circle Percussion zich op een geduldige wijze de unieke Japanse speelstijl eigengemaakt, zoals die door de fameuze groep Kodo zijn ontwikkeld. Deze speelstijlen verschillen fundamenteel van de westerse stijlen en worden als zeer spectaculair ervaren door zowel de spelers als het publiek.

In eerste instantie heeft Circle Percussion zich beperkt tot de traditionele stukken zoals: ‘Yatai-bayashi’, ‘Miyake’ en ‘Odaiko solo’. Zij bleken een ander soort toewijding te vereisen dan de westerse musici gewend waren. Het is altijd het evenwicht tussen kracht en schoonheid geweest wat het Japanse trommelen zo moeilijk en tegelijk intrigerend maakte.
Naarmate de spelersgroep er meer in slaagde om de discipline op te brengen die het Japanse slagwerk vereiste, werd de individuele vrijheid zowel fysiek als muzikaal groter.

Het instrumentarium

Circle Percussion speelt op origineel Japans instrumentarium. De trommels zijn speciaal voor het ensemble gebouwd door de bekende en meest gewaardeerde Japanse trommelbouwer “Asano Taiko Company” uit Japan.

Grootste trommel buiten Japan… de O daiko

De Okedo O daiko (Okedo = uit duigen gemaakt, O = groot, Daiko = trom) van Circle Percussion is de grootste taiko buiten Japan en is bij wijze van experiment speciaal voor het ensemble gebouwd. Deze gigant heeft een diameter van 1.95 m en een lengte van 2.55 m (275 Kg). Het ritme van de O daiko is eenvoudig. Aan de ene kant slaat een speler een begeleidend basisritme, waarop de speler aan de andere kant vrij kan improviseren. Als klank en ritme één worden geraken zowel spelers al toehoorders onwillekeurig in de ban van de O daiko.

De grootste trommel van Europa!

IMG_5769

203_EdelWise_20150627_000501_Afterview.nl_Peter Bezemer

Nagado Daiko

Dit is een tonvormige trommel en is in principe vervaardigd uit één stuk hout. Vroeger werd onder andere de prachtige houtsoort Zelkova of Keyaki gebruikt. Vanwege milieutechnische redenen wordt tegenwoordig ook algemener voorkomend verlijmd hout gebruikt. Deze zeer kostbare trommels worden bespannen met rundervellen door middel van metalen klinknagels, waardoor de spanning moeilijk bijgesteld kan worden. Een dergelijke middelgrote trommel weegt al snel 85 kilo.

 Taiko 008

 2015-02-07MRF (1198)

 KNMvD Jaarcongres-100

Shime Daiko

‘Shime Daiko’ is een algemene benaming voor ondiepe Japanse trommel. Dit kunnen zowel de meer delicate trommels zijn die bij het Kabuki- en Nòh theater worden gebruikt als ook de stevige en zware trommels die KODO en Circle Percussion bespeelt. Deze trommel produceert een hoge, felle klank. Het vel van deze trommel wordt na het bespelen ontspannen, omdat anders door de permanent hoge spanning het vel te veel rekt en uiteindelijk scheurt.

 IMG_5739

 DOTW4 Marc van Oers nr2 webformaat

Uchiwa Daiko

De Uchiwa Daiko bestaat uit een houten handvat dat aan een metalen ring is bevestigd. Over deze ring is een vel gespannen. De trommel wordt doorgaans met één hand vastgehouden terwijl men met een stok, die in de andere hand wordt vast gehouden, op het vel slaat. Deze trommel is vooral in gebruik bij de Boedhistische Nichiren.

Okedo Daiko

Dit is een cilindervormige Japanse drum die evenals zijn grote broer de Okedo O daiko uit duigen is vervaardigd. De vellen van deze trommel zijn met touwen gespannen. Afhankelijk van de doorsnede van de trommel, die kan varieren van 30 tot 100 cm, geeft de trommel een krachtig hoog tot diep droog geluid en klinkt in vergelijking met andere Japanse trommels warmer en melodieuzer en is minder ‘penetrant’.