Terug

De speelstijlen van Circle Percussion

 

Het bespelen van de Taiko vraagt fysiek veel van een drummer. Gelijk aan Martial Arts vereist het fysieke flexibiliteit, kracht en souplesse.

Sinds 1984 traint Circle Percussion onder leiding van de Taikomeesters van KODO op haar bijzondere originele Japanse instrumentarium.

Hieronder beschrijven we een aantal speelstijlen.

Miyake stijl

Miyake is één van de zeven eilanden van Izu, ten zuiden van Tokyo. Trommels begeleiden hier vaak het volkslied “Kiyari Uta” wat letterlijk “lied voor het verplaatsen van een enorme boom” betekent. Het lied werd dan ook gebruikt ter coördinatie van de werkzaamheden die door arbeiders verricht werden bij het verslepen van grote bomen.
Bij dit stuk staat de trommel laag opgesteld, hetgeen een ongewone en inspannende houding voor de bespeler vereist. Deze techniek, waarbij de speler draaiden vanuit de heupen en boven de grond hangend trommelt, maakt dit stuk minstens zo boeiend om te zien als om te horen.

 

Yatai Bayashi… geliefd en gevreesd

Elk jaar wordt op 3 december in de provincie Saitama, in de streek die Chichibu wordt genoemd, een nachtfestival gehouden waarbij rijk versierde karren naar het midden van het dorp worden getrokken. Vanuit de kleine ruimte onder de kar, van buitenaf onzichtbaar, klinken de Yatai Bayashi.
Om een idee te geven van de sfeer waarin massa’s mensen enorme karren trekken, koos Tagayashu Den voor drie grotere Nagado Daiko’s met een lagere stemming bespeeld dan in Chichibu gebruikelijk is. Dit is de versie zoals Circle Percussion die van KODO heeft geleerd: zeer krachtig en luid maar wel in het oorspronkelijke ritme.

Het ritme van Yatai Bayashi is zeer complex terwijl er ook juist veel aandacht moet worden besteed aan de klank en de manier van spelen waarbij, net als bij KODO, het spectaculaire visuele aspect wordt benadrukt.
Dit maakt Yatai Bayashi tot het meest geliefde maar ook meest gevreesde stuk uit het repertoire van Circle Percussion.

 

Okedo O Daiko stijl

Het bespelen van deze kolos vergt zowel mentaal als fysiek veel van de speler. Weinigen zijn in staat deze enorme trommel van bijna twee meter in doorsnee aan te kunnen en te beheersen. Er zijn daarom weinig taikospelers, zelfs bij KODO, die deze reus mogen en kunnen bespelen.

Video ODaiko solo – Solist: Erwin Oudshoorn

 

Katsugi stijl

The Katsugi Okedo stijl (ranke Okedo) is de laatste 10 jaar ontzettend populair geworden. De stijl is geadopteerd van de Koreaanse Samulnori instrument genaamd “Changgo”. Het is festival muziek, dansbaar en met een lekkere virtuose swing. De Okedo, hangend om de schouder wordt alleen door links aan beide kanten bespeeld. Rechts blijft op 1 kant van het vel. Erg indrukwekkend!

Terug